Výrobky

Zdraví prospěšné topinambury

Syrové topinamburyprodej topinamburů vám poskytne čerstvé, syrové hlízy, s nimiž je možné nakládat mnoha způsoby. Ten nejjednodušší, a dle některých strávníků také nejchutnější, je příprava v syrovém stavu. Hlízy se jednoduše opláchnou ve vlažné vodě, nastrouhají na jemném struhadle a přidávají do zeleninových salátů. Strouhat je můžete se slupkou, někomu však slupka v salátu nevyhovuje. Tímto způsobem přípravy si původní surovina zachová většinu výživových prvků, především vitamín C.

Tepelná úprava – nejčastěji se hlízy vaří a nakládá se s nimi jako s bramborami. Mohou se uvařit ve slupce nebo se slupka oškrábe a vaří se v osolené vodě, případně se mohou připravovat na páře. Hlízy jsou více vodnaté, tak je stačí povařit jen krátce, zhruba 17 minut. Kromě vaření je lze upravit podobně jako bramborové hranolky, mohou se přidávat do polévek, nebo z nich spolu s nastrouhanými brambory vytvořit směs na bramborák.

květy topinamburu

Nesmíte ovšem zapomínat na to, že obsahují mnoho nestravitelné vlákniny inulin, ta prochází trávicím traktem nezpracována, teprve v tlustém střevě ji využívají symbiotické, prospěšné bakterie, které ji fermentují, čímž vzniká celá řada velmi prospěšných látek pro náš organismus. Inulinu se však nesmíte přejíst, větší množství pozřené naráz může vyvolat nadýmání a průjem.

topinambur v přírodě

Topinamburová káva – v některých zdrojích se propaguje topinamburová hlíza jako jedna z možností, jak nahradit nezdravou kávu s kofeinem zdravější alternativou. Můžete k tomu využít i upražené topinamburové hlízy, které ovšem nejprve nakrájíte na drobné kousky. Pražit musíte pod stálým dohledem, připálené kousky zhořknou a celou várku kávoviny by zkazily. Následně se upražené kousky rozemelou v kávovém ručním mlýnku a káva se připravuje stejným způsobem, jako žitná melta – nechá se zhruba tři minuty povařit. Podávat se může samotná, nebo dochucená mlékem.